Eva och Alexander tränar freestyle

Freestyle till våren

Får jag lov? Bjud upp din bästa vän till dans!

Kanske en samba, en tango eller en vals. Eller varför inte en liten berättelse till musik som du och din hund dansar upp tillsammans?

Vad är freestyle?

Freestyle är en tränings- och officiell tävlingsform som är rolig för både människa och hund. Med hjälp av olika lydnadsmoment, cirkuskonster, ja, allt som du och din hund tycker om att göra tillsammans skapar man med hjälp av musik en liten dans eller berättelse, dels för sin egen skull och dels för att tävla med, om man känner för det.

Det är en träningsform som passar alla åldrar, både på människa och hund. Det passar små som stora, gamla som unga.

Dansandet tillsammans ger en oerhört bra kontakt mellan hund och ägare, kanske delvis beroende på att ägarens kroppsspråk blir friare, gladare och roligare för hunden att följa. Dessutom kan man som människa slå två flugor i en smäll genom att dansa och röra sig till musik man tycker om.

Ett litet klipp från Sydsvenskan nov 2012:

"Deppig? Dansa!

Det hjälper, visar en studie på Örebro universitet. Drygt 100 tonåriga tjejer som sökt hos skolsköterskan delades upp i två grupper där den ena hälften började dansa, den andra levde som vanligt. 91% av dansgruppen mådde bättre och kände sig mer positiv, betydligt fler än i den passiva gruppen."

Detta gäller ju förstås inte bara tonårstjejer, utan alla!

Ann och Rizza i en liten hambo....